5 Nisan 2010 Pazartesi

pizza




evet maalesef ki uzun bir ara oldu ama telafi için hem yapımı çok kolay hem de tadımı pek lezzetli bir tarifle karşınızdayım sevgili bir elin parmağını geçmeyen takipçilerim :)

önce pizzamız için malzemelerimizi yazıyoruz tabi ki, tabanı için;

* 3 adet yufka (ne kadar taze olursa pizzamız da o kadar lezzetli olur)
* 2 adet yumurta
* 3 subardağı süt
* az miktarda sıvı yağ
* bir tutam kekik
* 2 diş sarımsak

evet anlamış olduğunuz üzre pizzamızın tabanı yufkadan, ilginç değil mi? ama bir o kadar da leziz üstelik yapımının kolay olmasını da buna borçluyuz :)

üzeri için;

* ketçap (ben acılı tercih ediyorum tamamen damak tadı, tercih meselesi)
* arzu ettiğiniz miktarda taze kaşar
* ve geri kalan malzemeler de yine sizin arzunuza, damak tadınıza kalmış

ben bu tarifte sucuk, yeşil biber, domates ve zeytin kullandım.

hazırlanışı:

derin bir kapta sütü, yumurtaları, rendelediğimiz sarımsağı, kekik ve az miktarda sıvı yağı karıştırıyoruz. bu ölçüler bir mini fırın tepsisi için çok ideal o nedenle mini fırında yapalım :) ve önce mini fırın tepsimizin tabanını yufkanın yapışmaması için yağlayalım. sonra ilk yufkamızı bütün olarak ve fazlalıkları kenarlardan taşacak şekilde yayalım. üzerine hazırladığımız harcımızdan gezdiriyoruz (aynı börek yapar gibi), daha sonra diğer iki yufkayı da parça parça bölerek ve her parça üzerinde harçtan gezdirerek yufkaları bitiriyoruz. son olarak kenarlardan taşan parçaları üzerine kapatıp kalan harcı da üzerinde gezdirip bitiriyoruz. bi de fırına atıp 180 derecede 30 dk. kadar pişirdik mi pizzamızın tabanı hazır bile.

pizzanın tabanı pişirken biz de bu arada taze kaşarımızı rendeleyip, üzerine kullanacağımız diğer malzemelerimizi de hazırlayabiliriz.

malzemeleri, pişen tabanın üzerine kondurmadan önce tabanı biraz soğutmakta fayda var. sonrasında önce ketçap ile zemini bir güzel kaplayıp onun üzerine rendelenmiş taze kaşarı güzzelce dağıtıp son olarak da hazırladığımız diğer malzemeler ile donatabiliriz. pizzamızın üzerini de istediğmiz şekilde donattıktan sonra tekrar fırına atıp 15 - 20 dk. kadar malzemelerin pişmesini bekliyoruz. üzerindeki malzemeleri de pişdikten sonra fırından çıkardığımız pizzamız ta taaa servise hazıırr, yalnız dikkat edin yanmayın! ya da bir 5 dk. da azıcık soğuması için bekleyin en iyisi siz :)

afiyet olsun efendim ;)

6 Mart 2010 Cumartesi

soul stuff


bu hafta yokum bi gezip gelicem, ama gitmeden bir tarif bırakamasam da müzik ruhun gıdasıdır diyorum ve hala duymayanlar varsa her cumartei beyoğlu hayal kahvesi'nde sahne alan soul stuff'ın muhteşem performanslarını izleyip nefis bir müzik ziyafeti çekmenizi salık veriyorum...

alper cengiz (vokal&gitar), reha hendem (bas gitar), emrah baban (gitar), mehmet ünal (trompet), emre demirci (trombon) ve burak ersöz'den (davul) oluşan soul stuff'la soul, blues ve rock'n roll'un tadına varmak ve deli gibi eğlenmek tereddütsüz garanti diyebilirim, yalnız dikkat bağımlılık yapma tehlikesi var :)

sözü fazla uzatmıyor, anlatılmaz yaşanır diyorum ;)

bonus olarak linleri veriyorum:

http://www.thesoulstuff.com/

http://www.myspace.com/thesoulstuff


c yaa!

27 Şubat 2010 Cumartesi

elmalı strudel




1 haftalık bir aradan sonra yeni bir tarifle karşınızdayım :) eh çalışınca malum hafta içi çok fırsatım olmuyor maalesef, böyle uzun aralar vermek durumunda kalıyorum.

neyse bugünkü tarifimiz avusturya mutfağından efendim. elmalı strudel yapıyoruz, gerçi ben yaptım güzel de oldu ne yalan söyliim. ha bunu yapmak aklıma nerden düştü derseniz hepsi tarantino'nun suçu...

inglourious basterds'ı izleyenler hans landa'nın (christoph waltz) tatlıyı büyük bir iştahla götürdüğü sahneyi hatırlayacaktır. hah işte o tatlı bu tatlı. christoph waltz gerçekten tüm film boyunca döktürdüğü gibi tatlıyı da öyle bir yemiştir ki benim de ağzımın suyu akmıştır tadını bile bilmediğim bi şi için... kendisi de 82. oscar ödülleri için en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında aday gösterilmiştir, sinema tarihine en iyi kötü karakterlerden biri olarak şimdiden adını yazdıran christoph waltz'ın adaylığı bence ödülü kucaklamasıyla sonlanacak -umarım öyle olur- zaten aynı dalda aday olduğu bafta'yı da almıştır.

neyse efenim bu kadar gevezelik yeter gelelim tarifimize ama öncesinde tabiki gerekli malzemelerimiz:

hamur için:

3 su bardağı un (tepeleme olmasına gerek yok)
4 çorba kaşığı sıvı yağ
3 damla limon suyu
1 su bardağı ılık su

iç için:

3 adet elma
100 gr. kuru üzüm
1 su bardağı toz şeker
100 gr. galeta unu
100 gr. tereyağı
1 yumurta

servis için:

krem şanti

şimdi;

önce hamuru açıyoruz. hamuru rahat karıştırabileceğiniz bir kaba unu, limon suyunu ve sıvı yağı koyun, bir yandan elinizle karıştırırken ılık suyu da yavaş yavaş ekleyin. hamur biraz kıvamına geldikten sonra masada yoğurmaya devam edin. hamurun çok iyi yoğrulması gerekiyor ve yumuşak bir hamur olmalı. bu nedenle suyu yavaş yavaş katarken hamurun kıvamına göre ayarlayabilirsiniz. hamuru iyice yoğurduktan sonra bir bez ile örterek yarım saat bekletin.

bu arada elmaları soyup, çekirdeklerini temizledikten sonra oldukça ince dilimler halinde kesin. şimdi bu ince elma dilimlerini bir kaba koyun ve üzerine biraz şeker serperek bir kenara koyuverin.

hamurunuz ve elmalarınız köşelerinde beklerken siz tereyağınızı kızdırıp, galeta ununu da içine atıp karıştıra karıştıra güüzzeelce kavurun. bu da tamam bunu da aldık beklemeye.

geçelim tekrar hamura. artık hamurunuzu açmanız gerek. efendim elinizde evire çevire mi açarsınız merdane, oklavayla mı açarsınız onu sizin arzu ve becerinize bırakıyorum ancak; şu bir gerçek ki bu hamurun oldukça ince olması gerek! boşuna hamur yumuşak olmalı demedim di mi?..

hamurunuzu incecik açtıktan sonra üzerine hazırladığınız galeta ununu, onun üzerine de dilimlenmiş elmaları yayın, elmaların üzerine kuru üzümleri, 1 su bardağı toz şekerini de hepsinin üzerine serpin. geldik şimdi hemen hemen işin en zor kısmına. neden? çünkü hazırladığımız bu kat kat şeyi bir rulo haline getirmeniz gerek ve hamurunuz da çok ince olduğundan hamuru yırtılmadan bu işlemi gerçekleştirmek epeyce zahmetli olacak, görelim marifetinizi, yapın rulonuzu.

binbir zahmetle rulo yaptığınız strudel'i şimdi yine binbir zahmetle yağlanmış fırın tepsinize koyun. yumurtanın sarısını çırptıktan sonra üzerine sürün ve önceden ısıtılmış fırınınıza (180 derece iyidir) atarak 45 dk. kadar pişirin.

fırından çıkan sıcak sıcak strudeliniz biraz ılındıktan sonra üzerine pudra şekerini serpin. dilimleyerek servis edin ve üzerine de krem şantiyi (bildiğiniz dr. oetker krem şanti işte arkasında tarifi var zaten) kondurmayı unutmayın ;)


afiyet bal şeker olsun efendim! ;)

21 Şubat 2010 Pazar

bal kabağı pastası



eveett ilk gönderimiz ve de tarifimiz hayırlı uğurlu olsun =)

aslında bu benim de internette bulduğum bir tarif. ancak bir kez denediğim bu tarifle ilgili kendi tavsiyelerimi de paylaşmak istemiyorum. öncelikle gerekli malzemelerimizi yazmakla başlayalım tabi..

pasta için:

* 1 paket yulaflı bisküvi
* 50 gr. eritilmiş tereyağ ya da margarin (ben annemin tavsiyesi üzerine ikisini karıştırarak yaptım. daha iyi olurmuş)
* 22 adet kedidili bisküvi (25-30 cm. çaplı kelepçeli kek kalıpları için)
* 1 kg. bal kabağı (şimdi çok önemli bir tüyo: bal kabağını alırken koyu renk ve sert olmasına dikkat edin. bal kabağının iyisi öyle olurmuş.)
* 1 su bardağı toz çeker

kreması için:

* 3 su bardağı süt
* 1 su bardağı toz şeker
* 2 çorba kaşığı un
* 1 çorba kaşığı nişasta
* 1/2 paket vanilya

şimdi benim yaptığım tarifte üzeri için de:

* 1 su bardağı süt
* 1 paket krem şanti

yazıyordu. ben tarifi aynen uyguladım aslında ama annemle vardığımız ortak nokta krem şantiyi ayrı hazırlayıp ayrı bir kat olarak kullanmak yerine pişirdiğimiz kremanın içine sadece toz krem şantiyi karıştırarak hazırlamak oldu. tabi herkesin kendi ağız tadı. biz bu şekilde daha hoş olabileceğini düşündük. tercih sizin.

üzerini süslemek için:

rondodan geçirilmiş ceviz ve fındık (göz kararı :P)


gelelim hazırlama kısmına:

dilimlenmiş kabakları üzerine 1 su bardağı şeker ekleyerek yumuşayıncaya kadar (benimkiler bayağı bir yumuşamıştı ama bence çatalla ezebileceğiniz kıvamda olmasına özen göstererek çok fazla da yumuşatmamakta fayda var.. bence yani:)) pişirin. ve çatalla ezerek püre kıvamına getirin.

kabaklarınız pişerken bu arada krema hazırlanabilir.

3 su bardağı süt, 1 su bardağı toz şeker, 2 çorba kaşığı un, 1 çorba kaşığı nişasta ve 1/2 paket vanilyayı tencereye atıp, orta ateşte mikserle çırparak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. kremayı pişirdikten sonra tekrar çırpın (şimdi dediğim gibi krem şantiyi ayrı bir kat olarak hazırlamak istemezseniz pişirdiğiniz kremanın içerisine toz krem şantiyi katarak çırpma işlemini gerçekleştirin.) ve ılınması için bekletin.

bisküvileri ister rondoda çekip, ister elinizle ufalayarak erittiğiniz yağ ile güzelce karıştırın. kedidillerini hem kalıpta düzgün durması için hem de biraz uzun olduğundan kısaltmak amaçlı biraz keserek (hatta baktınız epey uzunlar ikiye bölün) aralıksız olarak açılır-kapanır kalıba dizin. kalıbın tabanına yağ ile karıştırdığınız bisküvileri yaydıktan sonra üzerine püre haline getirdiğiniz bal kabağını daha sonra da kremayı koyun (eğer krem şantiyi ayrı olarak hazırladıysanız en üste de onu koyun) ve güzzzeellce bi düzeltin. ben üzerini ceviz ve fındık ile süsledim siz de arzunuza ve yaratıcılığınıza göre süsleyebilirsiniz :)

eveett pastamız hazır ama yemek için sabırsızlanmayın çünkü buzdolabında 5-6 sa. kadar bekletmek gerekiyor.

eh hadi afiyet olsun (: