27 Şubat 2010 Cumartesi

elmalı strudel




1 haftalık bir aradan sonra yeni bir tarifle karşınızdayım :) eh çalışınca malum hafta içi çok fırsatım olmuyor maalesef, böyle uzun aralar vermek durumunda kalıyorum.

neyse bugünkü tarifimiz avusturya mutfağından efendim. elmalı strudel yapıyoruz, gerçi ben yaptım güzel de oldu ne yalan söyliim. ha bunu yapmak aklıma nerden düştü derseniz hepsi tarantino'nun suçu...

inglourious basterds'ı izleyenler hans landa'nın (christoph waltz) tatlıyı büyük bir iştahla götürdüğü sahneyi hatırlayacaktır. hah işte o tatlı bu tatlı. christoph waltz gerçekten tüm film boyunca döktürdüğü gibi tatlıyı da öyle bir yemiştir ki benim de ağzımın suyu akmıştır tadını bile bilmediğim bi şi için... kendisi de 82. oscar ödülleri için en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında aday gösterilmiştir, sinema tarihine en iyi kötü karakterlerden biri olarak şimdiden adını yazdıran christoph waltz'ın adaylığı bence ödülü kucaklamasıyla sonlanacak -umarım öyle olur- zaten aynı dalda aday olduğu bafta'yı da almıştır.

neyse efenim bu kadar gevezelik yeter gelelim tarifimize ama öncesinde tabiki gerekli malzemelerimiz:

hamur için:

3 su bardağı un (tepeleme olmasına gerek yok)
4 çorba kaşığı sıvı yağ
3 damla limon suyu
1 su bardağı ılık su

iç için:

3 adet elma
100 gr. kuru üzüm
1 su bardağı toz şeker
100 gr. galeta unu
100 gr. tereyağı
1 yumurta

servis için:

krem şanti

şimdi;

önce hamuru açıyoruz. hamuru rahat karıştırabileceğiniz bir kaba unu, limon suyunu ve sıvı yağı koyun, bir yandan elinizle karıştırırken ılık suyu da yavaş yavaş ekleyin. hamur biraz kıvamına geldikten sonra masada yoğurmaya devam edin. hamurun çok iyi yoğrulması gerekiyor ve yumuşak bir hamur olmalı. bu nedenle suyu yavaş yavaş katarken hamurun kıvamına göre ayarlayabilirsiniz. hamuru iyice yoğurduktan sonra bir bez ile örterek yarım saat bekletin.

bu arada elmaları soyup, çekirdeklerini temizledikten sonra oldukça ince dilimler halinde kesin. şimdi bu ince elma dilimlerini bir kaba koyun ve üzerine biraz şeker serperek bir kenara koyuverin.

hamurunuz ve elmalarınız köşelerinde beklerken siz tereyağınızı kızdırıp, galeta ununu da içine atıp karıştıra karıştıra güüzzeelce kavurun. bu da tamam bunu da aldık beklemeye.

geçelim tekrar hamura. artık hamurunuzu açmanız gerek. efendim elinizde evire çevire mi açarsınız merdane, oklavayla mı açarsınız onu sizin arzu ve becerinize bırakıyorum ancak; şu bir gerçek ki bu hamurun oldukça ince olması gerek! boşuna hamur yumuşak olmalı demedim di mi?..

hamurunuzu incecik açtıktan sonra üzerine hazırladığınız galeta ununu, onun üzerine de dilimlenmiş elmaları yayın, elmaların üzerine kuru üzümleri, 1 su bardağı toz şekerini de hepsinin üzerine serpin. geldik şimdi hemen hemen işin en zor kısmına. neden? çünkü hazırladığımız bu kat kat şeyi bir rulo haline getirmeniz gerek ve hamurunuz da çok ince olduğundan hamuru yırtılmadan bu işlemi gerçekleştirmek epeyce zahmetli olacak, görelim marifetinizi, yapın rulonuzu.

binbir zahmetle rulo yaptığınız strudel'i şimdi yine binbir zahmetle yağlanmış fırın tepsinize koyun. yumurtanın sarısını çırptıktan sonra üzerine sürün ve önceden ısıtılmış fırınınıza (180 derece iyidir) atarak 45 dk. kadar pişirin.

fırından çıkan sıcak sıcak strudeliniz biraz ılındıktan sonra üzerine pudra şekerini serpin. dilimleyerek servis edin ve üzerine de krem şantiyi (bildiğiniz dr. oetker krem şanti işte arkasında tarifi var zaten) kondurmayı unutmayın ;)


afiyet bal şeker olsun efendim! ;)

3 yorum:

  1. inglourious basterdsı izlediğimde en çok mélanie laurent ablamızın o bıçakla kesip çatala kremayla birlikte ittiği sahnede bu tatlıya kapılmıştım. tarifini bırakın adını dahi bulamıyordum. sayenizde ikisini de buldum.çok çok teşekkür ederim. derhal anneme müracaat edeceğim :]

    YanıtlaSil
  2. bloğumdaki ilk yorum bu kadar güzel olunca ve bir faydam dokunmuş olunca ben de çok mutlu oldum.
    teşekkürler, afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  3. Denenebilir kolaylıkta görünüyor :) Hani ben bile yapabilirim sanki :P İngiltere günlerinden beri de yemedim, en kısa zamanda deneyeyim. Elinize sağlık...

    YanıtlaSil